Wanneer: de beste reistijd
Portugal heeft over het algemeen het hele jaar door een prettig klimaat; vaak kun je waar dan ook in de winter op een terrasje zitten en in de zomer kan het soms wel wat fris zijn zodat je tegen de avond of in de bergen echt een vestje nodig hebt of 's nachts een deken. Of ineens valt er sneeuw, soms ook in de Alentejo of de Algarve hoewel het daar vaak weinig voorstelt. Leuk is wel hoe dan "iedereen" het erover heeft en massaal erheen trekt.
Wanneer de beste reistijd is, hangt dus een beetje af van wat u prettig vindt op vakantie: kunt u goed tegen hitte of tegen regen op vakantie (ik word van dat laatste altijd erg sacherijnig, maar ik denk dan maar aan de plantjes in mijn tuin in het zuiden die dan in ieder geval niet op apegapen staan) of dat het weer die dag u allemaal niet zoveel uitmaakt.
Ik geef hieronder wat meer informatie per regio, wat u mogelijk kan helpen uit te vinden wat voor u de beste reistijd zou kunnen zijn.
Ineens sneeuw. Voorjaar 2016, Villa Real en Torre. Het "grappige" is dat er bij Torre een heuse skipiste mét lift is, maar dat als het dan eindelijk gesneeuwd heeft, deze eigenlijk zelden bereikbaar of gewoon gesloten is......
O Norte
In de zomer is het in het noorden (zeker in het achterland) vaak warmer dan in het zuiden. Temperaturen van 30 graden en nog (veel) meer zijn niet uitzonderlijk. In het achterland mist de verfrissende oceaanwind die in het zuiden en overal langs de kust verkoeling brengt.
In de winter (november-februari) kan het behoorlijk (lang en hard, soms dagenlang) regenen, zelfs sneeuwen maar het kan net zo goed een graad of 18 zijn met een heerlijk zonnetje.
Café Mo, Lindoso.
Een van mijn favoriete terrasjes in de winter in het noorden, in de zon.
De vader van de uitbater (zie foto) maakt zelf de beste witte wijn en rosé (daar espadeiro novo of espadal geheten) die ik ooit heb mogen proeven. Hij verkoopt het ook voor een paar luttele centen. Wel zelf een lege fles meenemen... Zie voor het hele verhaal ook Beber, drinken
Ik zelf reis het liefst tussen februari en eind april naar deze regio, dit vooral omdat er dan heel veel in bloei staat en het weer heel vaak al zeer aangenaam is. Dit jaar (2017) begin april zelfs een hele week boven de 25 graad. Ook vind ik november prachtig; het noorden heeft veel bossen die dan in allerlei tinten verkleuren. En een keer sneeuw stoort me helemaal niet, integendeel.
Houd er rekening mee dat centrale verwarming in Portugal eigenlijk alleen in (sommige) hotels aanwezig is, in veel restaurants en café's zit men dus gewoon met de jas aan als het wat frisser is. Wel is de palletkachel in opkomst, wat op steeds meer plekken toch voor een iets aangenamere temperatuur tijdens een diner of lunch zorgt. Meestal zoek ik in de winter echter een eetgelegenheid met een terras in het zonnetje, vaak veel aangenamer dan binnen zitten. Hoewel deze wat lastig te vinden zijn: over het hele jaar gezien is het vaak warm en veel terrassen liggen dus vaak in de schaduw. Portugezen zitten namelijk liever binnen of in de schaduw dan op een zonnig terras.
Poço do Inferno, Manteigas en Palácio do Buçaco, Luso, Centro
O Centro
Het is in midden Portugal landinwaarts vaak erg heet in de zomer, soms zelfs temperaturen boven de 40 graden. Daar komt bij dat deze regio in de zomer (nóg vaker dan de rest van het land) geplaagd wordt door bosbranden. Mocht u dus hoogzomer naar de binnenlanden in deze regio willen, dan raad ik u aan plekken te zoeken bij de rivieren of (berg-) meren. Dit niet alleen omdat water natuurlijk verkoeling brengt maar ook omdat rond water de oorspronkelijke vegetatie nog niet zo erg is aangetast door aanbouw van eucalyptus en pijnbomen die erg brandgevaarlijk zijn (zie ook https://www.matar-as-saudades.nl/flora-en-fauna/bosbranden). Verder raad ik u aan als u rond die tijd in deze regio wilt doorbrengen, met regelmaat de https://fogos.pt/ te raadplegen en met lokale bevolking te praten over de situatie op dat moment. Maar heel eerlijk, vele jaren heb ik daar de zomer doorgebracht en persoonlijk gelukkig nooit iets ergs meegemaakt. Hebben echter wel 2 keer toch besloten te vertrekken omdat de blusvliegtuigen wel erg vaak overkwamen....
Persoonlijk vind ik voor deze regio de beste reistijd oktober tot juni. Ook hier weer prachtig gekleurde bossen in najaar en in voorjaar heel veel bloeiende struiken, bomen en bloemen. In najaar en voorjaar vaak temperaturen van een graad of 25, winter vaak zonnig en een graad of 16 of dus sneeuw in de bergen. Het regent er zelden de hele dag of dagen achter elkaar.
De westkust van deze regio heeft een ietwat ander klimaat, zowel in zomer als winter beduidend frisser. In de zomer kan het in gebieden als Peniche of Sintra een dagje of 2 erg bewolkt en mistig zijn, zelfs miezerig regenen. Maar 10 kilometer verderop kan zo de zon volop schijnen, eigen vervoer is dus om meerdere redenen echt handig ( zie ook: https://www.matar-as-saudades.nl/wanneer-waarheen-en-hoe-erheen/hoe-naar-portugal/wel-of-geen-auto-hurenWel of geen auto huren
In het zonnetje bij Peniche, veel regen op de achtergrond 10 km. verderop bij Óbidos....
O Sul
De zuidelijke regio's zijn eigenlijk het hele jaar door een prima reisbestemming, behalve de regio binnenlanden van de Alentejo. Daar kan het in de zomer met gemak 40 graden of meer worden en in de winter berekoud zijn, vooral 's nachts. Mijn persoonlijke voorkeur gaat voor de Algarve uit naar winter en voorjaar, dit vooral omdat het 's zomers (zeker juli en augustus) naar mijn mening ongezellig druk is. Die tijd raad ik alleen jongeren aan... Voorjaar staat er veel in bloei, met name de geur van bloeiende sinaasappelbloesem ( maart/april) en de "sneeuw" van amandelbloesem is onvergetelijk ( https://www.matar-as-saudades.nl/wanneer-naar-portugal/de-amandelboom) .
As Ilhas
As Ilhas, de eilanden
Als u echt houdt van vooral zon en strand dan moet u even nadenken of u wel naar een van de Portugese eilanden zou willen. Het klimaat is niet echt geschikt voor puur strandvakantie daar het vaak regenachtig is en de temperatuur daarnaast zelden boven de 26 graden uitkomt. De eilanden hebben echter heel veel ander moois te bieden, zie daarvoor waarheen in Portugal
De archipel Madeira heeft een subtropisch klimaat waardoor de eilanden gedurende het hele jaar qua weer een prima vakantiebestemming zijn. Het wordt er eigenlijk nooit al te koud (een graad of 16 is in winter al echt fris) en nooit al te warm. De gemiddelde temperatuur ligt overdag rond een graad of 22, alleen als er winden vanuit de Afrikaanse kust komen kan de temperatuur naar richting begin 30 graden oplopen. Wel kan het veel,vaak en lang regenen, ik raad dan ook altijd aan een auto te huren. Door de bergen (hoogte tussen de 1600 en bijna 1900 meter) blijven wolken vaak hangen. Het kan dus goed zijn dat het aan de ene kant van het eiland regent terwijl aan de andere kant de zon schijnt, of dat je op de top van een van de bergen boven de wolken zit en dus ook in de zon.
De naam van de Portugese eilandengroep Açoren kent u zeer waarschijnlijk al van het weerbericht: er is altijd wel óf een hoog óf een lagedrukgebied boven de Açoren... Door deze atmosferische ligging kunnen weersveranderingen hier zo snel optreden dat het soms lijkt op meerdere seizoenen in één dag. Hoe dan, het wordt ook op deze eilandengroep nooit echt koud maar dus ook nooit erg warm. Het regent er wel heel vaak en soms langdurig. Dit heeft wel als bijkomstigheid dat het een schitterend groene eilandengroep is.